Principiile Reiki - Gokai | Cursuri Reiki

Principiile Reiki - Gokai

Principiile Reiki - GokaiSecretul care aduce fericirea
Balsamul care vindeca orice boala

DOAR AZI,
Aleg sa nu ma supar!
Aleg sa nu ma ingrijorez!
Sunt recunoscator pentru binecuvantarile primite!
Imi fac onest si perseverent munca!
Sunt binevoitor cu intreaga Creatie!

Dimineata si seara cu mainile in rugaciune,
Rosteste aceste cuvinte si gandeste la aceste cuvinte.

Importanta principiilor Reiki

Reiki are putine lucruri de invatat si toate par sa fie esentiale, insa cel mai important aspect il reprezinta practica Pricipiilor Reiki (Gokai).

Am fost oarecum contrariat la un moment dat cand am gasit intr-o carte (Spiritul Reiki) ideea ca Reiki fara Gokai nu ar duce nicaieri. Cele cinci Principii Reiki reprezinta de fapt harta acestei cai spirituale. Reiki fara principii ar fi ca tigrul fara gheare… La aceasta nelamurire s-a adugat si faptul ca invatarea acestor principii in Gendai Reiki ho se face abia la nivelul III. Si am inceput sa caut.

Istoria principiilor Reiki

Am aflat ca in timp ce Mikao Usui sensei inainta pe calea cunoasterii de sine a gasit o versiune a acestor principii in cartea „Kenzen no Genri”, scrisa de Dr. Suzuki Bizan (un vindecator cu mainile ale acelor vremuri) si publicata in martie 1914, care au rezonat cu el si l-au calauzit pe drumul sau. Ele au reprezentat modelul pe care mintea sa l-a urmarit in tot timpul practicii spirituale. Atingand starea de iluminare in urma meditatiei de 21 de zile de pe muntele Kurama, el a adaptat acele idei si le-a predat viitorilor sai elevi devenind cele cinci principii Reiki denumite Gokai in japoneza.

Practica principiilor Reiki

Asadar, desi la prima vedere aceste principii, pentru un incepator pot parea banale, ele au o mare valoare care va fi resimtita dupa un anumit timp de practica. De asemenea respectarea principiilor presupune si o anumita abilitate de a redirectiona, transforma, rafina, acele energii dizarmonioase in ceva pozitiv, abilitate care vine cu practica Reiki. In lipsa acestei transmutari putem asista la dezechilibre si refulari care ne aduc in locul de unde am plecat.

Cu timpul au aparut mai multe traduceri si interpretari ale acestor principii precum si intrebari de genul: Cum este mai eficient sa folosesc principiile Reiki, in japoneza sau in romana? Personal cred ca este bine sa incepem cu ele in limba materna alegand o versiune care este mai aproape de sufletul nostru, pentru a le intelege si a le trai. Cu timpul, s-ar putea sa ne simtim atrasi sa folosim principiile in limba japoneza. Este foarte adevarat ca un anumit obiect (chiar si nematerial - idee, rugaciune) care a apartinut unei persoane spirituale te poate ajuta sa te conectezi la viata, trairile, experientele acesteia. Caligrafia principiilor, rostirea lor in japoneza pot fi astfel de ancore.

O alta dilema ar fi folosirea lor cu negatie. Chiar daca se spune ca subconstientul nostru nu cunoaste negatia, practica arata ca aceste principii functioneaza si in acest mod. Cred insa ca folosirea lor intr-un mod pozitiv ar fi mai eleganta si in acest sens chiar Hiroshi Doi sensei ofera o astfel de versiune.

Cateva exemple ale acestor principii

Versurile care au stat la baza principiilor Reiki preluate din cartea dr. Bizan Suzuki:

Kyo-dakewa Okorazu - Doar azi sa nu ma supar
Osorezu - Sa nu-mi fie frica
Shojiki-ni - Sa fiu cinstit si corect
Shokumu-wo Hagemi - Sa-mi fac datoria
hito-ni Shinsetsu-ni - Sa fiu bun cu cei din jur

Versiunea principiilor tradusa de profesorul Tadashi Hagiwara direct din japoneza in romana, prin amabilitatea caruia exista astazi in Romania (singura tara in afara de Japonia) cea de-a doua carte a lui Hiroshi Doi sensei - Reiki energia Universului:

Shofuku-no Hiho - Secretul care aduce fericirea
Manbyo-no Rei-yaku - Balsamul care vindeca orice boala

Kyodake wa, Okoru-na - MACAR AZI, sa nu ma supar!
Shinpai suna - Sa nu ma ingrijorez!
Kansha shite - Sa fiu recunoscator!
Go-wo Hageme - Sa-mi implinesc misiunea pe pamant!
Hito-Shinsetsu-ni - Sa fiu bun cu cei din jur!

Versiunea pozitiva oferita de Hiroshi Doi sensei:

Macar Azi, sa ne bucuram de viata
Sa ne pastram sufletul senin
Sa fim recunoscatori
Sa ne facem datoria corect
Sa fim buni cu cei din jur.

Versiunea pozitiva scrisa de colega noastra Clara Toma:

Macar Astazi, pastreaza-ti calmul,
Lasa grijile deoparte,
Fii recunoscator,
Fa-ti datoria cum se cuvine,
Raspandeste bunatatea in jurul tau...

In concluzie as spune ca aceste principii sunt respectate involuntar de orice om intr-o anumita pondere fara de care nu am putea exista chiar. Ramane la latitudinea fiecaruia de a-si gasi calea ce aduce armonia in viata sa, lucru ce va duce inveitabil spre respectarea acestor simple principii universale (Reiki).