Terapia Reiki | Cursuri Reiki

Terapia Reiki

Terapia Reiki sau modul prin care Reiki-ul s-a facut cunoscut
Tratamentul Reiki reprezinta poate, cel mai atractiv aspect prin care Reiki a devenit cunoscut si datorita caruia este din ce in ce mai folosit de catre un public tot mai larg. Aproape ca se implineste dorinta fondatorului, Mikao Usui sensei, ca in fiecare casa sa existe cate un astfel de practicant Reiki. Mikao Usui a reusit sa faca un astfel de sistem prin care oricine doreste, poate deveni un mic vindecator intr-un timp extrem de scurt.

Exista si aici cateva intrebari cu privire la modul de executare a acestui tratament, fie pentru noi insine fie pentru o alta persoana.

Autotratamentul - Practica zilnica sau la nevoie
Desi autotratamentul pare sa fie piesa de baza a Reiki-ului, ar trebui sa stim ca Mikao Usui sensei nu a propus acest exercitiu ca si practica zilnica ci doar la nevoie, exercitiile zilnice constand in alte tehnici japoneze care se invata in timpul cursului. Si totusi, atat doamna Takata sensei cat si maestrii pregatiti de dansa, au promovat aceasta practica de a se face cat mai regulat, demonstrand astfel prin exemplul lor personal eficacitatea pe termen lung a tehnicii (au atins varste inaintate intr-o stare de sanatate buna).

Terapia Reiki prin atingerea corpului sau fara contact
Una dintre intrebarile frecvente referitor la tratamentul Reiki este: Cum folosim palmele - le aplicam sau nu pe corpul pacientului? Am pus si eu aceasta intrebare lui Hyakuten Inamoto sensei si acesta mi-a raspuns… “Cum simti”. Apoi mi-am adus aminte ca Reiki este o tehnica intuitiva… deci intrebarea pusa nu avea sens.
Exista si momente cand nu simti si atunci vom putea folosi urmatoarele reguli:

 • Atingem clientul cand acesta nu este senzitiv. Senzatia de caldura care apare il relaxeaza si ii va da incredere in tratament.
 • Nu atingem clientul in zonele intime.
 • A plasa palmele la o distanta oarecare de corpul clientului are ca efect cresterea senzitivitatii terapeutului. De asemenea se poate detecta zona unde se afla cauza dezechilibrului energetic iar plasarea palmelor in acel punct din campul clientului optimizeaza tratamentul.

Pozitii standard sau tratamentul intuitiv
Reiki-ul vestic, cel promovat de doamna Takata sensei, a obtinut rezultate spectaculoase folosind tehnica de plasare a palmelor in pozitii standard. De asemenea se cunosc “retete” de pozitionare a mainilor pentru tratarea diferitelor boli elaborate chiar de catre Mikao Usui dar si de Hayashi sensei. Pe de alta parte, chiar si la ora actuala, in Usui Reiki Ryoho Gakkai (scoala infiintata de catre Mikao Usui care isi continua activitatea si astazi in Japonia) se folosesc pentru tratament doar cateva pozitii standard situate in zona capului iar restul pozitiilor sunt intuitive.
Este stiut ca tehnica poate impiedica aparitia sau dezvoltarea intuitiei. Din moment ce rolul tehnicii este temporar, de carja, cred ca renuntarea la standardele pozitiilor in favoarea descoperirii intuitiei este un pas important in evolutia unui practicant Reiki.

Terapia infectiilor si Reiki “Panaceul Universal”
Exista mitul ca nu este bine sa aplicam Reiki la infectii. Personal nu am gasit nicaieri in Reiki-ul traditional mentionat acest lucru. Voi specifica in continuare cateva idei pentru a clarifica putin acest aspect:

 • Tratamentul Reiki are menirea de a trezi puterea vindecatoare a corpului pacientului iar actiunea se realizeaza din interiorul fiintei catre exterior.
 • In urma activarii mecanismelor de vindecare, clientul poate avea simptome amplificate care arata de fapt pornirea procesului de vindecare.
 • In cazurile acute e bine sa se ofere tratamente Reiki in mod sustinut pana la vindecare.
 • Fiecare terapeut Reiki are o abilitate mai mica sau mai mare de a vindeca in functie de practica sa dar si de talentul innascut, iar acest lucru se va reflecta in timpul pe care va trebui sa-l petreaca alaturi de client pentru a-l sustine in vindecarea sa.
 • Si totusi, de aici nu ar trebui sa intelegem ca orice este vindecabil, ca Reiki este un “Panaceu Universal”. Se spune de fapt ca “orice boala este vindecabila dar nu orice bolnav”. Insa aplicarea tratamentelor Reiki sustinute va aduce ameliorarea starii clientului in orice afectiune, chiar daca aceasta nu poate fi vindecata.
 • Tratamentul Reiki nu implica renuntarea la metodele medicinei clasice si folosirea ambelor terapii pot duce la rezultate pozitive intr-un timp mai scurt.
 • Cum se simte Reiki - Rece sau cald, confort sau disconfort
 • In timpul aplicarii tratamentelor Reiki, atat clientul cat si terapeutul pot avea diferite senzatii. Chiar daca cele mai comune sunt inducerea starii de relaxare, caldura, lumina, aparitia starii de disconfort nu ar trebui sa provoace panica. Este o etapa care va trece in timpul aceluiasi tratament sau poate dupa cateva sedinte. Senzatiile pot diferi de la client la client si de la terapeut la terapeut. Aparitia senzatiilor de disconfort nu semnifica faptul ca ceva este gresit sau neinregula, ci din contra, poate insemna ca terapeutul actioneaza asupra zonei “sensibile”, cu probleme.

Criza de vindecare
Dupa cateva sedinte de tratamente Reiki, pot apare amplificarea simptomelor initiale. Acest lucru ESTE DE DORIT si semnifica eliminarea energiilor perturbatoare si restabilirea armoniei care va duce la vindecarea clientului.

De ce nu ne putem vindeca singuri mereu?
Exista momente cand avem impresia ca batem pasul pe loc. Nu trebuie sa ne descurajam, nu functionam liniar si de fapt asta face frumusetea jocului. In aceste momente putem apela pentru un ajutor din exterior. O alta persoana ne poate ajuta in acest sens oferindu-ne astfel un alt punct de vedere. Pare sa fie o lege Universala tocmai pentru a ne reaminiti ca nu suntem singuri si ca facem parte din acest Univers.
Nu o luati ca o incurajare de a renunta la practica personala - am adus acest aspect in discutie pentru ca si aici ar fi bine sa pastram echilibrul intre a ne purta de grija singuri dar si de a permite in acelasi timp noi opinii, oportunitati de a putea privi dincolo de limitele noastre.

Concluzie
Tratamentul Reiki reprezinta poate cea mai usoara metoda de a ne restabili starea de sanatate. Necesita doar participarea la un curs de initiere si alocarea timpului pentru a ne face o viata mai frumoasa. Plasam palmele pe corpul nostru fara a fi nevoie de concentrare sau alte procedee dificile sau misterioase. Pare atat de simplu… si chiar este!…