Simbolurile Reiki | Cursuri Reiki

Simbolurile Reiki

Simbolurile nu inseamna Reiki iar Reiki nu inseamna simboluri
A existat un timp in care un sistem Reiki era judecat dupa numarul de simboluri pe care il detinea. Acum acele vremuri incep sa apuna. Din ce in ce mai mult se constientizeaza nevoia de a nu mai limita energia cu intentia noastra si sa o lasam sa curga libera asa cum de fapt este reprezentata prin cuvintele - “practicantul tinde sa devina un canal pur de Lumina”.

Simbolurile au avut un mare rol in raspandirea Reiki-ului, fiind pana la urma tehnici simple care au fost foarte indragite de publicul larg. Dar asa cum stim, tehnicile trebuiesc depasite si in cele din urma sa renuntam la ele in favoarea simplitatii.

Luna - simbol ReikiDe ce sunt doar trei simboluri? Sunt suficiente?
Fondatorul acestui sistem, Mikao Usui sensei, a oferit cele trei simboluri in ultima parte a activitatii sale, predandu-le ultimilor maestrii formati de el, pentru a-i ajuta pe elevii care aveau nivele de senzitivitate mai scazute. Nu intamplator, a ales ca reprezentare a Creatiei - Pamantul, Luna si Soarele, asociind pentru fiecare tip de energie cate un simbol. In acest fel simplu, a reusit sa contureze intr-un mod elegant “chipul lui Dumnezeu”:

  • Pamantul reprezentand tot ce este materie - corpul lui Dumnezeu
  • Luna, asa cum suntem obisnuiti are asociat ce este dincolo de materie, nepalpabil - mintea si emotiile, lui Dumnezeu
  • Soarele este Sursa Vietii, ceea ce ar putea reprezenta - sufletul lui Dumnezeu.

Simbolurile nu sunt energie, ele sunt ca niste degete care indica Pamantul, Luna sau Soarele. Odata ce am cunoscut si constientizat energia corespondenta acestor corpuri ceresti, vom putea renunta la carje, la indicatoare, tehnici sau cum doriti sa le mai spunem.

In ceea ce priveste cel de-al patrulea simbol, semnificatia, existenta sau neexistenta sa, vom discuta in alt articol.

Miturile aparute in jurul simbolurilor Reiki
Primul simbol a cunoscut multe forme si de asemenea, caracteristicile energiei corespondente lui a avut de suferit. Unul din mituri este ca folosirea simbolului desenat invers ar avea efect invers, de scoatere a Luminii din locul unde se activeaza si nu de activarea energiei Reiki asa cum ne invata Mikao Usui sensei. Aici as vrea sa mentionez ca acest simbol exista in unele scoli de Reiki desenat in oglinda si totusi isi mentine functia de activare a energiei. De ce?!

Al doilea simbol este si mai controversat. Datorita valorii sale inestimabile (este numit in unele locuri si Simbolul Iluminarii) i s-a asociat posibilitatea de preluare a energiilor pacientului sau chiar de experimentare a unor trairi mai putin placute. De ce oare cea mai importanta tehnica ce ne ajuta sa ne vindecam de problemele mental-emotionale capata conotatii atat de nepotrivite?! Acesta este unul din motivele pentru care am inceput sa ma apropii de traditia Reiki-ului, iar acolo nu am intalnit asa ceva. Ceva s-a pierdut pana in zilele noastre sau mai bine zis, a fost adaugat pe parcurs de cei care au elaborat sau au adus schimbari noilor sisteme, alterand astfel Reiki-ul traditional.

Al treilea si cel mai complicat simbol nu a fost atins (din cunostintele mele) de nici un mit. Poate pentru ca este dificil de invatat si din aceasta cauza sunt putini cei care il utilizeaza?! Cred ca si aici ar trebui ca practicantilor Reiki sa li se spuna ca acest simbol conecteaza cu energia Soarelui, cu Sursa si deci este poate cel mai important simbol de la nivelul doi din Reiki.

Concluzie
In incheiere as spune ca elevul ar trebui sa practice Reiki fara a-si utiliza mintea (asa cum se specifica de fapt la curs) si de a lasa energia specifica simbolurilor sa actioneze nealterate in conditiile in care maestrul i-a transmis energia Reiki pura, asa cum este de presupus ca a primit-o la randul sau de la maestrul sau si tot asa pana la fondatorul sistemului Mikao Usui sensei. Tocmai de aceea, in Japonia este importanta linia de initiere prin care a fost transmisa intreaga invatatura, pornind de la sursa si ajungand la ucenic.