Oare unde ma aflu si in ce directie merg pe Calea mea? | Cursuri Reiki

Oare unde ma aflu si in ce directie merg pe Calea mea?

Oglinda oglinjoara!... – partea 2 din 3
Oare unde ma aflu si in ce directie merg pe Calea mea?

Orice cale ai aborda, ai nevoie de un feedback, de un mod de a te verifica daca inaintezi in directia potrivita. Exista multe moduri de a ne autoamagi ca suntem pe drumul cel bun. De exemplu . conceptul de detasare nu este unul atat de usor de abordat si de cele mai multe ori ajungem sa fim niste zombi in loc de fiinte pline de viata. Din pacate, de cele mai multe ori, trebuie sa renuntam la modul de viata care credem ca e cel mai potrivit pentru noi, chiar daca ne este cel mai usor de abordat si ne face chiar placere...

In fragmentul care urmeaza, ai cateva repere asupra modului in care poti sa te verifici cum evoluezi pe calea ta. Ai sa gasesti cateva referiri si la modalitatea in care Stiinta Eneagramei te poate ajuta sa te identifici cu tipul tau de personalitate si sa-ti dai astfel seama care sunt directiile de dezvoltare si care sunt cele de regresie.

Orice Cale ai alege, este important sa iti descoperi mecanismele tale interioare care te guverneaza, pentru a lucra cu ele, si aceasta se realizeaza cu ajutorul introspectiei si a cultivarii starii de observator. Si Reiki iti ofera tehnici de echilibrare si transformare interioara pe care poti sa le aplici mai usor atunci cand stii la ce trebuie sa le aplici.

CALATORIA SPIRITUALA

... S-ar putea sa ne mai indoim, uneori, daca aceste experiente sunt reale, sa ne intrebam daca progresul facut nu e decat o iluzie, produsa de autoamagire si de o minte visatoare. Ne vom intreba, cateodata „inaintez intr-adevar pe calea mea?”

Nivelele de dezvoltare sunt o unealta folositoare in a gasi raspuns la aceste intrebari. Daca observam ca nu mai avem comportamentele si atitudinile dinainte, ci ne comportam conform unei vieti de nivel mai inalt, putem fi siguri ca suntem pe drumul cel bun. De exemplu, daca ma incadrez in tipul Patru, eram retras, complexat, hipersensibil la critici si temperamental (toate comportamente caracteristice nivelului 5) iar acum ies mai mult in lume si nu iau totul pe o nota personala, pot sa-mi dezvalui adevarata fata altora, sunt mai energic, mai creativ si am mai mult in vedere ce este in afara mea (comportamente de nivelul 3) atunci pot considera ca centrul meu de gravitatie s-a deplasat si am facut progrese reale.

S-ar putea, insa, sa mai dainuie unele intrebari subtile. S-ar putea sa credem ca suntem mai fericiti si mai capabili sa facem fata suisurilor si coborasurilor vietii - sau poate doar capabili sa ne disociem de imprejurimi si de a ne „spiritualiza” experientele. Care este adevarul? Ne e mai bine acum, sau nu?

Raspunsul il gasim in constientizarea reactiilor spontane care ne apar in diferite situatii, in special in cele care obisnuiau sa produca reactii negative. Daca oamenii si situatiile care scoteau ce-i mai rau din noi nu mai au acelasi efect, putem fi siguri ca am progresat. Daca ne pierdeam rabdarea si compasiunea intr-o anumita situatie sau fata de o anumita persoana si acum nu mai reactionam la fel, putem fi siguri ca am progresat. Daca viata e mai usoara, mai expansiva si mai plina de entuziasm, este o aventura nesfarsita, in loc de ceva ce „trebuie depasit” pana la capat, putem fi siguri ca mergem in directia buna. Daca suntem cu picioarele pe pamant si cu inima deschisa, capabili sa punem intreaga forta a Fiintei in activitatile zilei, implicati ca niste copii curiosi si detasati asemeni martori dezinteresati - putem fi siguri ca am facut reale progrese.

Eneagrama puncteaza reperele sigure ale dezvoltarii noastre: virtutile pe care le gasim la nivelul 1 al fiecarui tip sunt chei care deschid poarta caii noastre spirituale. E suficienta oricare dintre ele, dar a le avea pe toate la un loc inseamna a avea acces la Esenta in orice moment si orice situatie. Prin urmare, daca acceptam propriile limite, precum si ale altora (tipul Unu); ne purtam de grija si acceptam valoarea reala a oricarui lucru (tipul Doi); suntem realmente noi insine, cu sinceritate si modestie (tipul Trei); ne reinnoim si sporim calitatea vietii noastre si a altora (tipul Patru); vedem sensul ascuns si contextul tuturor gandurilor si actiunilor noastre (tipul Cinci); suntem ancorati in realitate si capabili sa facem fata, curajosi, la orice ne iese in cale (tipul Sase); suntem voiosi si recunoscatori in fata mortii, pierderii si schimbarii (tipul Sapte); marinimosi si iertatori (tipul Opt) si acceptam totul asa cum e, cu neclintita pace, orice aduce viata (tipul Noua) - putem fi siguri ca am avansat cu siguranta pe calea cea buna.

Fragment din cartea Intelepciunea Eneagramei