Istoria si Legenda Reiki | Cursuri Reiki

Istoria si Legenda Reiki

Chiar si la ora actuala exista multe mituri cu privire la Reiki, desi descoperirea sa a fost relativ recenta datand din anul 1922. Una dintre cele mai cunoscute legende o reprezinta legatura dintre Reiki si Crestinism. Aceasta poveste se regaseste inca in multe carti si se perpetueaza de catre multi instructori la cursurile lor. Prin acest articol, voi continua demersul lui Hiroshi Doi sensei de a demonta acest mit.

Muntele Kurama - locul de nastere al Reiki-uluiLegenda Reiki
Legenda Reiki spune ca Mikao Usui sensei era preot crestin si preda la o scoala unde la un moment dat, un elev l-a intrebat daca stie cum vindeca Iisus cu mainile. Aceasta intrebare l-a determinat sa inceapa cautarile pentru a descoperi secretul metodei de vindecare. Nu a gasit raspunsul nici pe calea crestina nici pe cea buddhista si atunci a hotarat sa afle prin mijloace proprii. Astfel ca in luna martie a anului 1922 s-a urcat pe muntele Kurama unde urma sa tina post si sa mediteze pentru a afla raspunsul. Dupa 21 de zile de retragere a avut aceasta revelatie. Coborand de pe munte, se spune ca s-au petrecut patru evenimente care i-au demonstrat eficienta metodei de vindecare:
- s-a lovit la picior si si-a alinat durerea, oprind sangerarea prin aplicarea palmelor
- a mancat hrana normala dupa 21 de zile de post negru la hanul de la poalele muntelui
- a vindecat-o pe nepoata hangiului de o durere de dinti
- a vindecat-o pe sotia sa de o durere la umar

Mikao Usui - piatra funeraraIstora Reiki
Faptele istorice descoperite si documentate spun cu totul altceva:
Mikao Usui s-a nascut in satul Taniai, Yamagata-gun, in prefectura Gifu (in prezent Miyama-cho, Gifu), la 15 august 1865. A studiat in strainatate, in Europa si S.U.A., invatand istoria, medicina, religia, psihologia si shinsen jutsu.
In timpul vietii sale a avut doua revelatii care l-au marcat: prima a fost concluzia ca scopul vietii consta in atingerea starii spirituale de pace absoluta - Anshin Ritsumei. Usui Sensei obisnuia sa spuna: „Nu traim dupa vointa noastra ci pentru ca odata cu viata am primit o anumita misiune din Univers", de aceea „noi trebuie sa ne indeplinim rolul dat, fara sa ne abatem din drum si sa tindem spre pacea sufleteasca Anshin Ritsumei.
Din clipa constientizarii misiunii sale, si-a concentrat toate eforturile in acea directie. Timp de trei ani de zile Usui Sensei a practicat Zazen intr-un templu budist din Kyoto, de pe muntele Kurama. Nereusind sa atinga iluminarea, a luat decizia de a se urca pe muntele Kurama si de a medita pana in momentul dobandirii acelei stari de constiinta, sau a inevitabilului sfarsit. Astfel ca in timp ce postea pe munte, in cautarea iluminarii, in martie 1922, a simtit cum undele lui interioare au vibrat armonic cu undele din Univers, cum el si Universul s-au contopit devenind UNA. In momentul acela a reusit sa atinga starea de Anshin Ritsumei - starea de iluminare pe care o astepta de atata timp. Usui Sensei a intuit ca „undele din inalta dimensiune din Univers, care au intrat in vibratie armonica cu undele lui interioare, inseamna energia Reiki si ca atunci cand ne lasam condusi de aceste unde din Univers dobandim o viata plina de sanatate si fericire". Cele patru evenimente descrise in legenda au fost adevarate si astfel si-a dat seama ca a fost inzestrat cu o putere de vindecare miraculoasa, venita din Univers.

Reiki Energia Universala - Hiroshi DoiConcluzie
Aceste fapte istorice demonstreaza inca o data ca Usui Reiki Ryoho este o cale spirituala si nu doar o metoda de vindecare. Mikao Usui sensei a dorit cu siguranta sa ne transmita modalitatea de a atinge aceasta stare speciala de constiinta si nu doar o metoda de ameliorare temporara a sanatatii.
De altfel a posti 21 de zile pentru a afla o metoda de vindecare cu mainile nu este un scop pe care si l-ar dori o persoana aflata pe o cale spirituala, pentru ca orice cale spirituala are un singur scop catre care tinde intreaga omenire - “Calea Fericirii” sau poate mai natural spus, atingerea “Pacii Interioare”.

Datele au fost preluate din cartea Reiki energia Universala de Hiroshi Doi sensei